תופעת גניבת הממירים הקטליטיים גובה בישראל אלפי קורבנות מדי שנה * הרכב שלכם עשוי להיות הבא בתור, בעיקר אם יש לכם טויוטה או סובארו * למה זה קורה, מה מניע את הגנבים, ואיך לעזאזל מתמגנים? * המדריך המלא

באחת הקלאסיקות הקולנועיות הגדולות של כל הזמנים שולח צ'רלי צ'פלין את הבן שלו לשבור חלונות - ומגיע מיד אחריו לתקן את הנזקים, כזגג שמרוויח מההפקר. חברת הגרירה האמריקאית TDI מצאה דרך לעשות את זה בסטנדרטים של המאה ה-21: החברה, שביום התפרנסה מגרירת מכוניות תקועות, השלימה הכנסה בלילות כגורם מספר 1 בפילדלפיה לגניבת ממירים קטליטיים.

וכך, לצד רווחים שנאמדים ב-8.2 מיליון דולר מגניבת הממירים עצמם (לפי כתב האישום שהוגש ביוני 2023), הצליחה החברה להגדיל גם את מעגל הלקוחות שלה, שקמו בבוקר וגילו שהרכב שלהם משתנק ומשחרר לאוויר ריחות נוראיים של גזים אחרי שמישהו ניסר להם את הממיר הקטליטי.

בהתחשב בנתונים המדאיגים על גניבות ממירים קטליטיים בישראל, אל תתפלאו אם גרסה ישראלית שתחקה את המקור האמריקאי כבר קורמת עור וגידים כאן אצלנו.

ממיר קטליטי על טויוטה פריוס

ממיר קטליטי על טויוטה פריוס. זה רק עניין של זמן

מה זה בכלל ממיר קטליטי ולמה רוצים לגנוב אותו?

לפני 30 שנה נפל דבר בישראל: משרד התחבורה קבע כי כל רכב שמגיע לארץ יחויב בהתקנת ממיר קטליטי. מדובר בהתקן גלילי קטן שמורכב על מערכת הפליטה של האוטו ומנטרל מזהמים כמו פחמן דו חמצני וחנקן, הנוצרים בתהליך הבעירה של מנוע המכוניות. במשך שנים מדובר היה בתוספת אנונימית, שעלתה לתודעה לכל היותר פעם בשנה, עם בדיקת זיהום האוויר של הרכב בטסט השנתי – שכן, בסופו של דבר, מדובר בחלף שכמעט ולא מתקלקל ואמור להחזיק מעמד לפחות 160 אלף ק"מ.

כל זה השתנה בשנים האחרונות, עם העלייה המטאורית במחירי המתכות האצילות שמהן בנוי הממיר – ובראשן פלדיום ורודיום (סוג של פלטינה המכונה גם זהב לבן ומשמשת בין היתר ברפואת שיניים). וכך, למשל, הרודיום, שנסחר ב-2015 בכאלף דולר לאונקיה (יחידת המידה המשמשת את תעשיית המתכות - 28.3 גרם), נסחר בימינו עבור 2,700 דולר לאונקיה ועברה כבר מזמן את מחירו של הזהב, שנסחר במעט יותר מ-1,900 דולר לאונקיה.

הביקוש העצום למתכות הללו הוביל לתופעה עולמית של גניבת ממירים קטליטיים. בארה"ב, לדוגמה, מדווח על עלייה מכ-1,300 מקרים לפני חמש שנים לכ-64,000 מקרים אשתקד. משטרת ישראל לא מספקת נתונים מדויקים באשר לתופעה – וסביר להניח שעל רקע חוסר התפקוד המוכר שלה בתחומי עבירות רכוש רבים מהמקרים כלל לא מדווחים – אבל סביר להניח שגם כאן מדובר על עלייה של מאות אחוזים. וכך, אם בעבר ממירים קטליטיים יובאו לארץ בהיקף נמוך, בשנת 2019 כבר חצינו את רף 30 אלף הממירים הקטליטיים שהגיעו לארץ ועל פי נתוני המכס, בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2021 יובאו ארצה 37 אלף ממירים קטליטיים – והצמיחה, כך נראה, רק גוברת.

אז, בעצם, למה לגנוב ממיר קטליטי? לצד שווי השוק הגדול של החלף הקטן בקרב סוחרי המתכות, אחד הגורמים שסייעו להעצים את הטרנד הפלילי הזה היה העובדה שמדובר בעבודה קלה במיוחד לגנבים. המהלך פשוט: מרימים את הרכב על ג'ק, שולפים מסור דיסק ידני, מנסרים את הממיר – ואחרי שלוש דקות של עבודה מדויקת ממשיכים לרכב הבא. המיקום הבולט של הממיר הקטליטי בחלקו התחתון של הרכב הביא לכך שגנב מומחה יוכל להספיק לגנוב עשרות ממירים בלילה אינטנסיבי של עבודה.

הנזק שנשאר: תגידו שלום לדו"ח היעדר התביעות

אבל בואו נניח לרגע לגנבים ולשיקולי הפרנסה שלהם ונתמקד בנזק שנשאר אחרי שהם הולכים. ומדובר בחתיכת נזק. רכב שעבר ניסור ממיר קטליטי לא יוכל להמשיך בשגרת נסיעות מה שאומר שאתם הולכים לשלם, ולא מעט. ממיר קטליטי יעלה לכם החל מ-1,500 שקל, אם תסכימו להתפשר על ממיר קטליטי משומש ומשופץ – וסביר יותר להניח שתידרשו להיפרד מסכום שנע בין כ-5,000 ל-8,000 שקל עבור ממיר מקורי חדש (תלוי בדגם ובכמות המתכות היקרות שיש בו).

ואגב, ההוצאה לא תסתיים כאן, כי לצד הממיר תיאלצו על פי רוב לרכוש גם סעפת פליטה חדשה – ככה זה, גנבי הממירים הקטליטיים הם בעלי מקצוע בלתי מתחשבים שלא חוששים להשאיר נזקים אגביים. במצב כזה, שבו הנזק יכול לצמוח לאזור של חמש ספרות, הדבר ההגיוני לעשות הוא להפעיל את הביטוח, בהנחה שיש לכם ביטוח מקיף ובהנחה שהביטוח המקיף שלכם מכסה גניבת ממיר קטליטי (ואם אתם לא בטוחים, שווה לבדוק עם הסוכן שלכם: האם פוליסת הביטוח מכסה גניבת ממיר קטליטי?).

במצב כזה הזק יצטמצם לעלות של דמי ההשתתפות העצמית שלכם (משהו בין אלף לאלפיים שקל. וזה כבר נושא לכתבה נפרדת), ובנוסף לזה תגלו עלות קבועה נוספת עבור חידוש הביטוח, אחרי שסומנתם כ"פרובלמטיים" ונפרדתם לשלום מדו"ח היעדר התביעות הנחשק.

קבוצת הסיכון המרכזית: טויוטה וסובארו

ענקית הרכב היפנית טויוטה הכריזה לאחרונה כי דגמי הפריוס החדשות יוצעו לשוק האמריקאי עם אופציה להוספת מיגון מיוחד לממיר הקטליטי בתוספת תשלום. השיקול בהקשר זה ברור: טויוטה, כמו גם סובארו, נחשבת במשך שנים ליעד מועדף על גנבי הממירים הקטליטיים. בין הדגמים החביבים ביותר על גנבי המתכות ניתן למצוא את הדגמים המשפחתים טיוטה אאוריס ופריוס ואת הכביש-שטח טיוטה לנד קרוזר, כמו גם רכבי השטח של סובארו פורסטר ו-XV. זאת, בשל העובדה שהחברות היפניות הללו נוטות להשתמש בכמות מוגדלת יחסית של רודיום ופלדיום בממירים שלהן, ובעיקר באלה שנועדו לרכבים ההיברידיים.

שירות המיגון החדש הזה בא לשדר לציבור הלקוחות העצום של החברה: אנחנו מודעים לבעיה אבל לא מוכנים להתפשר על איכות הממירים שלנו. רוצים ליהנות מהטוב ביותר מבלי לדאוג שיגנבו לכם את הממיר? תשקיעו סכום חד פעמי ותקבלו שקט לכל החיים.

מיגון ממיר קטליטי של אספיר 4x4

מיגון מיוחד נגד גניבת ממיר קטליטי לטויוטה פריוס. מבית היוצר אספיר 4X4

מיגון – וגנבי הממירים יעברו לאוטו הבא

הרעיון שהניע את אנשי טויוטה כשהינדסו את המיגון המיוחד לממיר הקטליטי מבוסס, סביר להניח, על הניסיון רב השנים של נהגי רכבי השטח שממגנים את חיות השטח שלהם במיגוני אפטר מרקט. נכון, כשהג'יפאים באים למגן את שלדת הרכב שלהם הם בדרך כלל חוששים יותר מסלע תועה שיחרב להם את המרכב, אבל במקרה הזה, כפי שאמרו חז"ל, מתוך שלא לשמה בא לשמה. מיגוני הברזל והאלומיניום שחוברו לשלדה ונועדו לספק הגנה למכלולי הרכב השונים, סיפקו הגנה גם מפני גנבים שניסו להגיע לאזור הממיר הקטליטי.

בהקשר זה חשוב להדגיש: לא כל מיגון מרכב מבטיח הגנה על הממיר הקטליטי. ישנם מיגונים ייעודיים, שנוצרו עבור רכבים מועדים לפורענות כמו טויוטה אאוריס וטויוטה פריוס, שמספקים מעטפת מיוחדת לאזור הממיר הקטליטי, אבל במרבית הרכבים מדובר בתוצר לוואי שמספק מיגון המרכב השגרתי.

עם זאת, חשוב לציין, מאחר והאטרקטיביות המרכזית של גניבת הממירים היא העבודה הקלה - וכשמדובר על רכבי שטח גבוהים, העבודה קלה במיוחד שכן הגישה לתחתית הרכב הרבה יותר נוחה - ברגע שיש מיגון שטח שחוסם את הגישה של מסור הדיסק לממיר, סביר להניח שהגנבים מראש יוותרו על התעסקות ברכב שלכם. וכך, למשל, אם אתם הבעלים של טויוטה לנד קרוזר - מרכבי הכביש-שטח הפופולריים בישראל וגם אחד הפייבוריטים של גנבי הממירים - תשמחו לדעת שחבילת מיגוני הגחון, שנועדה לספק שכבת הגנה בנסיעות אתגריות בדרכים משובשות, מייצרת הגנה משמעותית גם לממיר הקטליטי.

מיגון גיר של חברת אספיר

מיגון לשטח של אספיר על טויוטה לנד קרוזר. מכסה חלקית אך מקשה על גניבה

להקדים תרופה: איך להגן מפני גניבת ממיר קטליטי?

מיגון הוא ככל הנראה הפתרון האידיאלי להרחקת גנבים פוטנציאליים – אבל הוא לא הפתרון היחיד. כל אלמנט שיקשה על עבודת הגנבים ויהפוך את העיסוק ברכב שלכם למאתגר עשוי לגרום להם ללכת ולחפש את מזלם אצל מישהו אחר. וכך, אם תקפידו להחנות את הרכב שלכם באזור מואר, קרוב למקום מגורים, שבו רעשי הניסור עשויים להעיר את השכנים – מצבכם טוב יותר מאשר מי שמחנה באזור חשוך ומבודד. אם תוסיפו מצלמת אבטחה בולטת באזור, סביר להניח שגם זה לא יזיק.

ועוד טיפ שלא דורש השקעה כלכלית: בהתחשב באופי העבודה שצפוי לגנבים, אם תחנו את הרכב שלכם בין בני רכבים אחרים, באופן שיקשה עליהם להעלות אותו על ג'ק, הסיכוי שהגנבים יגיעו אליכם ירד משמעותית. מצד שני, מה יקרה אם אחד הרכבים הללו יחליט לנסוע למקום אחר? אולי בכל זאת שווה להשקיע במיגון.