שדרוג מערכות הקפיצים והבולמים ברכב יספק לו גובה נוסף, שנועד לשפר את יכולות העבירות בשטח * אבל, אם תשקיעו במוצרי איכות, הדבר יקנה לרכב שלכם יציבות וישפר את ממד הבטיחות גם בכביש * הגבהות לרכבי שטח – המדריך למי שלא מסתפקים במכנה המשותף הנמוך
מי שאמר לכם שהגודל לא קובע כנראה אף פעם לא ניסה לקחת את הג'יפ שלו לשטח. אין מה לעשות, כשהרכב שלכם ניצב בפני מכשולים מאתגרים, כל סנטימטר שתרוויחו עשוי לעשות את ההבדל בין חוויית שטח מסעירה ובין בילוי יקר במיוחד במוסך. תיכף ניכנס להסברים ולפירוטים אבל נתחיל בשורה התחתונה: אם אתם רוצים להוריד את הרכב שלכם מהאספלט, הגיע הזמן לדאוג לו להגבהות.
מה מרוויחים מזה? מה מקריבים? מה היתרונות ומה החסרונות? איך לדעת מה באמת צריך ולא לזרוק כספים לחינם? ולא פחות חשוב - עד כמה מותר להשתולל עם תוספות ומה בעצם אומר החוק? הכל מיד, בכתבה שלפניכם

מבחר כל כך גדול. קשה לבחור
למה בכלל צריך להגביה רכב שטח?
אבל עוד לפני הכל, כמה מילים כלליות לטובת כל מי שפחות מכירים את ההוויה ואומרים לעצמם שאין מה לדאוג, כי הרי בדיוק בגלל זה קניתם רכב שטח – כדי לצאת לשטח. הגיוני? אולי. מציאותי? ממש לא.
למעט מבחר מצומצם במיוחד של דגמים, רכבי השטח עוצבו בראש ובראשונה לטובת הצרכים של השוק האמריקאי, שבו הצרכנים הגדולים ביותר של הז'אנר הם בעלי משפחות. מדובר בנהגים שמחפשים רכב מסיבי שיאפשר להעמיס את כל המשפחה כשנוסעים לחוגים, לדחוס קניות כשיוצאים לשופינג, לשנע עץ אשוח בחודש דצמבר ופעם בסמסטר גם לצאת לנסיעה בלתי-מאתגרת בחיק הטבע.
המשמעות האופרטיבית היא שחברות הרכב מכוונות למכנה משותף נמוך, תרתי משמע. וכך, אם בתחומים כמו המערכת האודיו-ויזואלית (שיושבת מול העיניים שלנו כל הנסיעה) מושקעים סכומים עצומים כדי לספק תחושה של מחלקה ראשונה, הרי שנושא קריטי כמו הקפיצים, המתלים ובולמי הזעזועים של הרכב זוכה ליחס מינימלי. החברות יעדיפו לחסוך בתחום הזה ולספק לרכב את המוצרים הבסיסיים (והזולים) ביותר, מתוך מחשבה שמרבית הנהגים ממילא לא ינסו לאתגר אותם.
בהתאמה, החברות אמנם מעצבות את הרכבים עם פוזה של אוטו גבוה, אבל בסופו של דבר דואגות לשמור אותו בגובה כזה שיאפשר לנהגים עירוניים שלא צפויים לרדת מהאספלט בשנים הקרובות להרגיש בנח ולשמור את הרכב קרוב לגובה הכביש.
ואם אנחנו רוצים יותר? קדימה, בואו נתחיל לכוון גבוה.
מה היתרונות שנובעים מהגבהת הרכב?
היתרונות בהגבהת הרכב כמעט מובנים מאליהם, אז נציג אותם בתמצות נמרץ. הגבהה עשויה להתקיים בשני אופנים עיקריים: באמצעות המתלים ובאמצעות הצמיגים. לגבי החלק השני מדובר בעניין מעט מורכב, שכן החוק בישראל מאפשר לשנות את פרופיל הצמיג, אבל לא את מידתו (וקחו בחשבון שמעבר לזה שמדובר באקט לא חוקי, צמיג גדול עשוי לפגוע במומנטום שהמנוע מייצר על הגלגל). כך או אחרת, גם אם רוח החוק היא לא מה שמניע אתכם (ואנחנו ממש לא ממליצים על זה) תידרשו להרוויח כמה עשרות מילימטרים לגובה הרכב באמצעות המתלים, כדי שתוכלו לנצל את השְׁפִּיל הזה לטובת הגדלת הצמיגים.
הגובה יהפוך את הכלי שלכם לחיית שטח טובה יותר, שכן ככל שהרכב גבוה יותר זווית הכניסה שלו למכשול בשטח תהיה טובה יותר וזווית הנטישה מאחור תשתפר. זווית הגישה תאפשר להתגבר על מכשולים תלולים וזווית הנטישה תאפשר לרדת ממדרגות סלע תוך הימנעות מפגיעות בפגושים ושיפור יכולת העבירות גם בתנאי שטח קיצוניים.
יותר מזה, מאחר והמרווח בין הקרקע לגחון גדל, גם זווית הבטן תשתפר וכשהאוטו מצוי עם שני הצירים משני עברי המכשול – נניח סלע, גזע או תלולית - הסיכוי לקבלת חבטה במרכב התחתון, בספי הרכב או בשלל המכלולים התחתונים יורד.

בולמי בילשטיין מציצות מתחת לרנגלר JL
איך ההגבהה תשפיע על הנהיגה שלי?
וזה לא רק השמירה על המרכבים התחתונים ויכולת העבירות, הגבהה באמצעות תוספות איכותיות תאפשר שיפור בהיגוי ותשדרג את יכולות הנהיגה שלכם בשטח גם באזורים מאתגרים במיוחד. ערכות הגבהה ראויות, המבוססות על בולמים וקפיצים המותאמים לנהיגת שטח, ישפרו את מהלך המתלה של הג'יפ (דהיינו, את היכולות של הקפיצים והבולמים להיפתח ולהיסגר, מה שמגדיל את המנעד בין המצב המכווץ ביותר של המתלה למצב הפתוח שלו). במצב כזה הסיכוי שלכם למצוא את עצמכם מפרפרים גלגל באוויר יירד משמעותית, כי היכולת לשמור את כל ארבעת הצמיגים צמוד לאדמה תגדל - וכשאחיזת השטח משתפרת כל הנהיגה שלכם עולה מדרגה.
ויש גם בונוס שאולי לא צפיתם לו: החלפת בולמי הזעזועים שמתבצעת במסגרת הגבהה סטנדרטית של רכבי שטח טובה כמובן לא רק בג'בלאות, אלא גם בסתם פסי האטה, עליות על מדרכה, אספלט מרובד ושלל בורות ומכשולים שכבישי ארצנו מלאים בהם למכביר. מערכת בולמי הזעזועים משככת את כיווץ המתלה ואת החזרה במחזור התנועה שלו, ומונעת מהרכב לצאת מאיזון. אז אם קניתם רכב שטח ונמאס לכם מכל הקפיצות והטלטלות, קחו בחשבון שזו יופי של דרך להתגבר על זה ולייצב את האוטו הגבוה שלכם גם בכביש וליהנות מנסיעה שקטה ובטוחה יותר.
איך זה ישפיע על חוויית הנהיגה בכביש?
דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שבמקרים מסוימים השיפורים שהופכים את הג'יפ לחיית שטח עשויים לפגוע בתחושת הנהיגה בכביש סלול. מערכת הקפיצים המאסיבית, שנועדה לנהיגת שטח מאתגרת, עשויה להיות קשוחה לישבן עירוני בנסיעה שגרתית. מצד שני, מדובר בעניין של הרגל וכמעט בכל המקרים כעבור פרק זמן קצר הנהגים נוטים לדווח על הסתגלות ועל מציאת היתרונות בסיטואציה החדשה.
עניין אחר הוא שההגבהה של הרכב מעלה את מרכז הכובד שלו ואם משתמשים בהגבהות זולות זה עשוי לפגוע בתחושת היציבות על הכביש. מאידך, חשוב להדגיש, כאשר מדובר בהגבהות איכותיות, זה כבר סיפור אחר. תוספות של בולמים וקפיצים איכותיים ייצבו את הרכב שלכם ובהתהאמה, היכולת שלכם לשלוט בכלי תגדל בצורה משמעותית.
הגבהת מרכז הכובד היא כנראה הסיבה המרכזית לכך שהחוק הישראלי מאפשר לבצע הגבהה של עד 50 מ"מ (שני אינצ'ים בקירוב). נשמע מעט? לאו דווקא. זה נכון שיש נהגי שטח שבוחרים לטפס עם האוטו שלהם לגבהים מרשימים של כמה וכמה אינצ'ים ומחפשים דרכים עוקפות בירוקרטיה כדי להתגבר על החוק. אלא שיש לא מעט יתרונות בבחירה בהגבהה של עד שני אינץ' ולא לחינם מרבית הג'יפאים – גם בעולם הרחב, שם מותר לנפח את האוטו לגבהים אסטרונומיים – בוחרים להיצמד לפורמולה הזו (הסטטיסטיקות מראות שיותר ממחצית הג'יפים שעוברים הגבהה בוחרים ללכת על שני אינץ').
האם ההגבהות דורשות שינויים נוספים ברכב?
מעבר לזה ש-50 מ"מ היא תוספת משמעותית בהחלט, יש גם לא מעט יתרונות בהסתפקות במועט. ראשית – המחיר. ייבוא של מכלולים להגבהה של שלושה או ארבעה אינצ'ים יהיו יקרים יותר אבל לא שם ההוצאה האמיתית. הגבהה מסיבית מהווה שינוי משמעותי באופן שבו הרכב עומד והמטמורפוזה הזו גורמת לשינויי זווית משמעותיים בין המרכב לגלגלים. במצב כזה הגבהה לא שינויים נוספים תגרום לבלאי מואץ לחלקים ועלולה גם לפגוע בבטיחות הרכב.
ולכן, אם תרצו לטפס לגבהים בלתי חוקיים כאלה תידרשו להעביר את הרכב שלכם טיפול משמעותי שכולל גם החלפת זרועות הרדיוס, התקנת ספייסר שייצור מרווח לפרופ-שאפט (הדרייב-שאפט הקדמי) ורכישת מוט פאנהרד מותאם שייצב את הסרן. מעבר לזה, תידרשו להחליף גם כבלים לבלמים כי המקוריים פשוט יהיו קצרים מדי.
ומה לגבי הגבהה של עד שני אינץ'? שלל ההתאמות הללו יכולות להיות תוספות נחמדות גם בהגבהה מינורית, אבל כל עוד לא חורגים ממגבלות הרכב (בדרך כלל אכן מדובר ב-50 מ"מ, אבל ישנם דגמים שבהם הגובה שמאפשר הגבהה ללא התערבת נוספת נמוך יותר) אין חשש אמיתי משינויים שיהפכו את כל התוספות הללו למצרך הכרחי.
אז מה היא התוספת המתאימה בשבילי?
על איזה הגבהה כדאי ללכת? זה עניין אינדיבידואלי שמשתנה מנהג לנהג, בהתאם לסגנון הנהיגה, מאפייני הרכב, אופי השטחים שלהם מיועדת ההגבהה וגם העדפה אישית.
יש ג'יפאים שמחליטים מראש ללכת על הגבהה סמלית במיוחד של אינץ' או אינץ' וחצי (25 מ"מ או 38 מ"מ). בדרך כלל מדובר על כאלה שעיקר הנסיעות שלהם עוברות בשטחים עירוניים וחשוב להם לשמור על מרכז הכובד של הג'יפ במרחק סביר מהקרקע.
כי כפי שכבר הדגשנו, לא מדובר רק בתוספת גובה. החלפת מערכת המתלים היא אחד הצעדים המשמעותיים ביותר בעת השדרוג של רכב שטח ולכן, אם אתם באמת רוצים לשפר את חוויית הנהיגה שלכם (בשטח וגם בכביש), רצוי לעשות את ההגבהה כמו שצריך. דהיינו, ללכת על מכלול שלם שמורכב מקפיצים ייעודיים - שיספקו גובה ויוכלו לשאת את המשקל הגדול של רכב שטח מצויד; ובולמים – שנועדו לרסן את הקפיצים ולספוג את האנרגיה העודפת שנאגרת בהם לאחר מהמורה בדרך.
סט כזה יורכב ויותאם ספציפית לדגם הרכב שבו אתם נוהגים, באופן שייצר איזון מושלם בין נסיעה חלקה ויכולת עוצמתית בשטח, תוך כיול שייקח בחשבון דקויות ברכב הספציפי שלכם. ולא פחות חשוב – לפני שאתם באים להתקין הגבהה נסו להיות כנים עם עצמכם ועם המתקין ולהבהיר מה באמת הצרכים שלכם. האם אתם מחפשים תוספת גובה כדי להגביר מהירות בדרכי עפר נגישות או יחסית או שאתם בקטע של מעלות מאתגרים במיוחד שרכב נמוך לא יוכל לצלוח? האם אתם מאלה שמעמיסים את הרכב וגורמים לו לרדת לגובה השטח או שאולי אתם בכלל רוצים לשבת גבוה מעל כולם בפקקים באילון? רכב עם פגוש ברזל וכננת מלפנים ידרוש קפיצים קדמיים קשים במיוחד שימנעו מהאף שלו ליפול; טנדר עבודה שיוצא לשטח כשכל החלק האחורי שלו עמוס במגירות ציוד כבדות, ידרוש התאמה מיוחדת בחלק האחורי. חשוב שתדעו מה המטרות שלכם ומה הרגלי הנסיעה שלכם כדי שהמומחים יוכלו להתאים לכם ערכה נכונה, מבחינת רכות ויכולות העמסה, שתגרום לנסיעה שלכם להיות אידיאלית.

מעבדת הבולמים של אספיר. כאן קורה הקסם
מה החוק אומר?
ועוד נקודה בסיסית שחשוב להדגיש: החל משנת 2017 כל הגבהה שתייצרו ברכב שלכם דורשת מכם אישור מתקין מורשה ורישום ברישיון הרכב (הוראת נוהל מס' H-02-2016 . אגב, רישום מקביל תידרשו לבצע גם אם תתקינו כננת או וו גרירה).
הפרוצדורה פשוטה. בוחרים מתקין מורשה (מוסך או סדנה) שיתקין את התוספות. לאחר מכן נדרשים לקבל אישורים ממכון לכיוון פרונט וממכון רכב (טסטים) שיוודאו שהפרונט עדיין מכוון וכך גם האורות (כמובן שאם חל שינוי חשוב לדאוג ולאזן. בכלי רכב עם מתלה אחורי נפרד, צריך לכוון גם את הגלגלים האחוריים). לאחר מכן המתקין המורשה מצייד את בעלי הרכב באישור בדיקה והפניה למשרד הרישוי, שכולל אישור על כך שהתקין עצמו מורשה ושכל הציוד שהותקן עומד בדרישות מכון התקנים הישראלי. לאחר מכן ניגשים למשרד הרישוי וההגבהה מוזנת למחשב. חשוב לדעת – מעבר לזה שזה לא חוקי להגביה את האוטו ללא היתר של משרד הרישוי, לא תוכלו לעבור טסט בלי זה.