אם אתם ג'יפאים שמתכננים לחרוש את השטח, הגיע הזמן לדבר על החלפת הטמבון הפלסטי בהתקן מתכת ייעודי * פגוש משופר חזק וקל יספק שכבת הגנה לשלדה ולמרכב, יקנה לכם יתרון גובה וייצר זווית כניסה משופרת לכל צרה שתחכה לכם בדרך * ועוד לא דיברנו על המראה הקשוח והכננת המובנית שתעניק לכם כוח חילוץ * ויש גם פגוש גרירה אחורי, למתקדמים
יש המון דרכים להפוך את הג'יפ שלכם לחיית שטח אמיתית. בהנחה שאתם לא מתכננים לבזבז את רכב השטח שלכם על אספלט עירוני, יש כמה אמצעי מיגון שהם פשוט עניין מתבקש. מצד שני, יש גם לא מעט תוספות שהן בגדר צ'ופר נחמד שיהווה שדרוג מרשים לחוויה של כל ג'יפאי, אבל מדובר בשיפורים הכרחיים בעיקר למי שחי בדרכים מאתגרות (או סתם, למי שיכול להרשות לעצמו את הפינוק הזה).
פגוש קדמי הוא מסוג השדרוגים שנמצאים איפשהו באמצע בין שתי הקטגוריות הללו. מצד אחד, יש כמה מיגונים בסיסיים שאתם חייבים לג'יפ שלכם עוד לפני שתתחילו לבדוק אופציות להחלפת פגוש. מצד שני, אם אתם מנווטים את הג'יפ שלכם לדרכים בדרגת אתגר בינונית פלוס, כנראה שהגיע הזמן לחשוב על החלק שיוביל אתכם בדרכים הללו ויהיה הראשון להתמודד עם כל מכשול ומהמורה. אז בואו נדבר על פגושים.
לא להסתפק בחצי מוגן
מבין שלל השדרוגים לג'יפ, פגוש קדמי מתכתי עם כננת חילוץ מובנית הוא אחד השינויים הכי בולטים לעין – וכמובן, מסוג המהלכים שגורמים להשפעה ניכרת על ההתנהלות בשטח עצמו. התקנה של פגוש ייעודי תקנה לג'יפ שלכם מראה קשוח ומרשים, תספק שכבת הגנה מרבית למרכב ולשלדת הרכב, תקנה לרכב יתרון קבוע של עוד כמה סנטימטרים במרווח הגחון ותייצר זווית כניסה נוחה במיוחד לכל צרה שתחכה לכם בדרך.
"לפני משהו כמו חמש שנים מצאתי את הג'יפ הנוכחי שלי – מיצובישי פג'רו Q מודל 98'", מספר דביר, ג'יפאי ותיק ששדרוג רכבים מבחינתו הוא דרך חיים, "למרות שמדובר ברכב לא צעיר הוא היה במצב מאוד שמור. מי שקניתי ממנו את הפג'רו החזיק אותו משהו כמו עשר שנים ודאג לטפל בו מכל הכיוונים. הוא היה ממוגן כמעט לגמרי, מוגבה ומאורגן. לי נשאר לדאוג לו רק לקוסמטיקה מבפנים – ובהמשך, כשיכולתי להרשות לעצמי, להחליף פגוש".
דביר מסביר שבמקרה של הפג'רו Q, ישנם רבים שנוטים להימנע מהחלפת פגוש קדמי שכן הטמבון המקורי נבנה מלכתחילה באופן שלוקח בחשבון את הצרכים המגוונים של נהגי השטח. "זה נכון אפילו כשבוחנים את הרכב החומר שממנו נבנה הפגוש המקורי – שילוב של חצי פלסטיק עם חצי ברזל".
ובכל זאת, הוא מדגיש, עבור ג'יפאים שאוהבים לחרוש עם הכלי שלהם דרכים בדרגות קושי גבוהות, גישת החצי-חצי פשוט לא מספיקה. למי שמחפש להגן על הג'יפ שלו באופן מקסימלי, אין תחליף לפגוש שהונדס במיוחד עבור נסיעות שטח מאתגרות. הפגוש שדביר רכש, פיתוח מיוחד של אספיר 4X4 שמותאם באופן אבסולוטי לדגם הרכב שלו, הוא פגוש ממתכת מלאה – פלדת אל חלד בעובי 2 מ"מ. קשיחה, אבל מספיק קלה כדי לא לגרום להעמסה של משקל יתר על הרכב.
"בסופו של דבר אי אפשר להשוות בין מיגון שמספק פלסטיק למה שנותן לך פגוש מברזל", אומר דביר, "וזה נכון גם כשמסתכלים על הפגוש עצמו ולא רק על ההגנה שהוא מספק לג'יפ. פגוש פלסטי נמוך יכול להתגרד לך על סלעים או להיתלש בכל ואדי שתעבור בו. פגוש ברזל נותן לך שקט בנסיעה".
הפאג'רו של דביר. אחרי התקנה באספיר סניף צפון
רואים את ההבדל
פגוש המתכת הייעודי מותקן באופן שמנצל את המבנה של הרכב ומורכב באמצעות ברקטים בעובי 6 מ"מ של פלדת אל חלד על גבי החיבורים של הפגוש המקורי, ללא תוספות של קידוחים, ריתוכים או אלמנטים חיצוניים אחרים. מדובר בהרכבה חלקה, נקייה ובטיחותית שמאפשרת, במידת הצורך, לפרק ולהרכיב מחדש את הטמבון המקורי. בנוסף, נהנה הפגוש החדש משכבת צבע מגן מיוחד המספקת לו הגנה מנזקי קורוזיה וחלודה – וכמובן, מעניק לו מראה קשוח במיוחד.
"מהיום שהרכבתי את הפגוש החדש כולם מדברים על איך שהוא שינה את המראה של הג'יפ שלי – ובאמת, אצלי זה בולט במיוחד כי אני לא הסתפקתי רק בפגוש עצמו והרכבתי עליו גם ארבעה לדים, שאותם אני יכול להדליק בנהיגת לילה".
לדים על הפגוש? זה נשמע שעשית מהג'יפ שלך אוטו דיסקו.
"זה ממש לא דומה לבר לדים ששמים במכוניות ספורט עם המוזיקה בפול ווליום, אם לזה את מתכוון. אני מדבר על מנורות ממוקדות שמשפרות את יכולת הראייה של הנהג קדימה ולצדדים ומעלות את יכולת התמרון שלי כשחשוך. אז כן, גם אם נתעלם מהלדים, כמו עם כל החלפת פגוש יש כאן יתרון אסתטי משמעותי – אבל בשורה התחתונה זה רק היתרון השולי. מבחנתי מה שחשוב זה היכולות שאני מקבל בזכות השדרוגים שאני מוסיף לג'יפ ופגוש קדמי מספק את זה באופן משמעותי. כשאתה לוקח את הג'יפ לנסיעות שטח קשות כל סנטימטר שאתה מרוויח בגובה יכול להיות ההבדל בין הרפתקה מלהיבה לבין היתקעות בשטח".
הכננת מגיעה קומפלט
ויש, כמובן, יתרון בסיסי נוסף שמגיע ביחד עם החלפת הפגוש ומיועד למקרה המצער של היתקעות בשטח (או לחלופין, היתקעות בשטח של חבר לדרך): כננת מובנית. במשרד התחבורה אימצו קו לפיו התקנה של פגוש ברזל קדמי חדש מחויבת בהוספה של כננת חילוץ. כשחושבים על זה לעומק, קשה שלא להעריך את ההיגיון מאחורי התקנה הזו. הנהגים שנדרשים לפגוש ייעודי הם כאלה שמתכוונים לאתגר את הג'יפ שלהם בנסיעות שטח – ומי שעושה את זה, קיים סיכוי סביר במיוחד שהוא ימצא את עצמו נקלע לסיטואציה שבה הוא אמור לחלץ את עצמו או אחרים.
"מרגע שהתקנתי את הפגוש עם הכננת אני מתקשה לחשוב איך לא עשיתי את זה קודם", אומר דביר, "זה מאוד חשוב לחילוצים, וגם עוזר בשטח במעלות תלולים למיניהם כשהרכב שלי או של אחרים מתקשים לעלות. זה כלי שיש לו המון כוח".
דביר התקין פגוש עם כננת מובנית בעלת כוח משיכה של 10000 LBS (כ-4.5 טון), עם חבל סינתטי כי "בכל זאת, האוטו שלי כבר בחור זקן לא רציתי להכביד יותר מדי עם כבל מתכת".
התושבת מוצפנת בצורה מחושבת על מגש ייעודי בתוך החלק הפנימי של הפגוש. "וגם לזה יש כמה יתרונות: מבחינה אסתטית, כמובן, אבל לא רק. מעבר לזה שהמיקום מספק הגנה טובה יותר לכננת עצמה, שחשופה פחות לאבק ולמים, המיקום מאפשר לכננת להתחבר לשלדה – שזה החלק הכי חזק ברכב. וככה, למרות שהיא מולבשת כביכול על הפגוש, פעולת החילוץ שהיא מבצעת נשענת למעשה על הכוח של עצמה ונתמכת על ידי השלדה".
ויש גם יתרון נוסף בכננת פנימית, אומר דביר: "זה טוב נגד גנבים. אם מישהו רוצה להעלים לי את הכננת מהג'יפ הוא יצטרך בשביל זה לפרק את כל הפגוש וזה לא משהו שאתה יכול לעשות ככה על הדרך".
פגוש קדמי אספיר. שיפור משמעותי בזווית הגישה
הצד השני של הג'יפ
ואם כבר בפגושים עסקינן, הגיע הזמן לדבר על מה שקורה אם מביטים על הצד השני של הג'יפ. ממש כמו מקדימה, גם בחלק האחורי הטמבון עשוי לשמש כחוליה חלשה בזמן נהיגה אתגרית. מדובר בחלק נמוך יחסית שמהווה אזור עם מרווח גחון מינימלי ובהתחשב בכך שמדובר בחלף שעשוי על פי רוב מפלסטיק לא מאוד מסיבי, כל פגיעה באזור הזה עשויה להסתיים עם נזק לג'יפ, ועם טמבון על הקרקע.
ג'יפאים שנוהגים לאתגר את הרכב שלהם בשטח יעדיפו, באופן טבעי, פגוש מתכת שהונדס באופן ייעודי לדגם הרכב המבוקש, כשאת מקומו של הפלסטיק תתפוס פלדת אל חלד במשקל שלא יכביד יותר מדי על הג'יפ. הפגוש האחורי מספק לג'יפ קשיחות אחורית והגנה גבוהה יותר, מגביה את מרווח הגחון מהקרקע בחלקו האחורי של האוטו ומשפר את זווית הנטישה באופן משמעותי. חלק מהפגושים מגיע עם אוזן גרירה מובנית (ולעיתים גם שתיים), מה שמאפשר משיכה וגרירה של רכב אחר בזמן צרה. ממש כמו הפגוש הקדמי גם פגוש אחורי איכותי יורכב על גבי חורים ייעודיים שכבר קיימים ממילא בשלדה, ללא קידוחים וריתוכים נוספים.
אגב, אם יש לכם טנדר עבודה שהוא גם רכב לשטח בסופי שבוע, אפשר לשקול להתקין פגוש גרירה מיוחד לטנדרים המחליף את הפגוש האחורי המקורי וגם מגיע עם וו גרירה מובנה - קבוע או נשלף? זו כבר בחירה שלכם.
אז האם זה יהיה הפרויקט הבא של דביר? סביר להניח. "מבחינתי, זה חלק מהכיף של להיות בעל ג'יפ. אני מאוד אוהב את הנסיעות בשטח אבל גם נהנה להתעסק בג'יפ, לדאוג לו, לדעת שהכול במקום, שאני יודע בדיוק מה קורה ושאני מספק לרכב שלי את כל הדברים הכי מוצלחים שיש".
פגוש גרירה תפוח קבוע על טריטון. יש גם נשלף